Новости при изпитите след 12-и клас

0

До 21 февруари всички зрелостници трябва да подадат заявления какви матури ще полагат. Особено важно е да определят каква ще бъде втората им задължителна матура, която от миналата година вече е по профилиращ предмет.

Причината е, че малко преди да бъде разпуснато Народното събрание прие промяна в Закона за училищното образование – освен двете задължителни и двете допълнителни матури, зрелостниците вече имат и друга възможност.

Ако ученик не е имал например предмета „математика“ като профилиращ в 11-и и 12-и клас, а го е изучавал до 10-и клас като общообразователен, то той ще може да се яви и да валидира компетентностите си по „математика“ на по-високото ниво като профилиращ предмет.

За целта до 21 февруари трябва да се подаде заявление до началника на РУО. Оценките от тези изпити ще се записват в отделно удостоверение, а не в дипломата. Промяната се прави заради кандидатстването във висши училища.

Задължителната матура по български ще е на 19 май. Втората матура и държавният изпит по квалификация за професионалните гимназии ще са на 23 май. Двете допълнителни матури ще са между 26 и 31 май.

Оценките от матурите ще важат при приема в 48 от 51 университета у нас, сред тях са и най-големите – Софийския университет, УНСС, Техническия университет в столицата.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук