Няма да се затварят учебни заведения в Русе. Засега.

0

Поне на този етап учебни заведения в Русенско няма да бъдат затваряни.

Това стана ясно след спешна среща с представители на лечебните заведения и институции, свикана от кмета Пенчо Милков заради трайната тенденция за повишаване броя диагностицирани с коронавирусна инфекция в региона. Детските градини и яслите също ще останат отворени.

Според последните данни, 14-дневна заболеваемост от COVID-19 в общината е малко над 750 на 100 000 души. Това нарежда община Русе е в тъмночервената зона по брой заболели. Нормативната база обаче позволява присъствие на учащи, ако те бъдат тествани, дори и при нива на над 500 заболели на 100 хил. души.

УМБАЛ „Канев“ разполага със 187 ковид легла, като към момента са заети малко над 100 от тях, стана ясно по време на срещата. По думите на управителя на болницата Иван Иванов, болничното заведение е в готовност да увеличи легловата база във всеки един момент.

По думите на управителя д-р Светослав Дачев СБАЛПФЗ „Д-р Д. Граматиков“ разполага с 45 легла за пациенти с ковид, от които 32 са заети. Според него капацитетът на болничното заведение може да бъде увеличен с още 5 легла, като пределният максимум е 70.

В УМБАЛ „Медика“ 77 от наличните 92 ковид легла са заети, като около 30 допълнителни могат да бъдат добавени, съобщи административния директор на групата от лечебни заведения Светла Илиева.