Няма да удължават общата грипна ваканция, ще се решава по области

0
1678
общата грипна ваканция

Общата грипна ваканция за училищата, която е заради вирус тип Б, няма да бъде удължена. Това каза образователният министър Красимир Вълчев пред Нова телевизия. По думите му, възможно е това да се случи в отделни области или общини. Той даде пример с Пловдив и Велико Търново, където вече имало взето решение за удължаване с два дни. Повишила се е епидемичната стойност в София, ден за ден се решава и не е изключено да се удължи ваканцията и в столицата, допълни министърът. От изток на запад се повишавали стойностите на заболеваемостта.

В момента не се обсъжда ползване на част от пролетната ваканция за учебно време, каза още Вълчев. Преструктурират се програмите, учебният материал може да бъде взет, ще е за сметка на упражненията. Не се обмисля удължаване на учебната година, нито промяна на датите за матурата, по-скоро от изпитния материал щели да отпаднат последните теми от учебните програми.

Ще бъдат обсъдени варианти за дистанционно обучение там, където то е възможно – с виртуални класни стаи, с провеждане на самоподготовка и упражнения с виртуална връзка с учителя, чрез проектно обучение, каза още министърът.

Временно са спрени всички групови дейности на училищата, а тези 5 дни, които те имат за екскурзии и зелени училища, били вариант за удължаване на учебните часове.