Няма да удължават учебната година

0

Учебната година няма да бъде удължавана. Това заяви по БНТ служебният просветен министър проф. Николай Денков.

Той уточни, че на 23-ти май ще завършат учениците от 1 до 3 клас, на 30 юни ще завършат тези от 4 до 6 клас.

Учебната година ще бъде удължена за малко над 300 училища, които в края на 2020 г. са прекъснали временно обучението на учениците от 1-ви до 6-и клас. Вместо редовни учебни часове в електронна среда тогава те са предлагали извънкласни и проектни дейности и/или подкрепа за преодоляване на трудности при усвояване на материала.

Останалите училища могат да използват допълнителните две седмици за учениците от 4-ти до 6-и клас и съответно три седмици за учениците от 1-ви до 3-ти клас по два начина:

– за задължителни занимания за децата с необходимост от наваксване на учебен материал;

– за извънкласни дейности по интереси за останалите ученици, участието в които е по желание на родителите.

Всяко училище ще публикува на сайта си график за планираните дейности до официалния край на втория учебен срок, каза министърът. Документите за завършен клас или етап на обучение ще бъдат издадени най-късно до седем дни от края на срока, независимо че учебните дни за съответния випуск в конкретно училище може да са приключили по-рано. Четвъртокласниците ще получат удостоверенията си за завършен начален етап на основно образование на 1 юли 2021 г., за да имат възможност да кандидатстват в гимназии с профили „Математика“ и „Природни науки“.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили