Няма да затварят училища, при висок ръст на заболели ще се затварят отделни

0
287
санкциите за родители

Учебните заведения няма да затварят, заяви в Свищов министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му няма да се стигне до преминаване към дистанционно обучение в цялата страна, но при висок ръст на заболели ще се затварят отделни училища и региони, подобно на грипните ваканции.

Далеч сме от процент на заболеваемост, който да налага затварянето на учебни заведения, каза още просветният министър. В момента карантинирани са по-малко от една хилядна от учениците, от паралелките. Мащабът на системата е голям, нормално е да има заболели. Това, което имаме в момента, са базови стойности. Те не са в резултат на това, че системата е отворила“, аргументира се министърът. Той допълни, че не се очаква бум на заболели, а последните случаи са се заразили преди началото на учебната година и не са в резултат на взаимодействието в училищната среда и в класните стаи.

„В момента карантинирани са по-малко от една хилядна от учениците, от паралелките. Мащабът на системата е голям, нормално е да има заболели. Това, което имаме в момента, са базови стойности. Те не са в резултат на това, че системата е отворила“, заяви Вълчев.