Няма нови огнища на АЧС в Русенско, умъртвените прасета вече са близо 80000

0
500 пробни животни

Няма нови огнища на Африканска чума по свинете в Русенско. Това стана ясно по време на заседание на областната епизоотична комисия в Русе. Очакванията на експертите са през септември епидемията да започне да затихва.

Близо 80 000 са умъртвените прасета в региона. Умъртвяването и обезвреждането на труповете на животните в свинекомплексите в Николово и Бръшлен вече е приключило. Към момента процедурата е в ход и в свинекомплекса в Голямо Враново, като до вчера там са умъртвени 6000 свине. По думите на директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков, процесът там върви с по-бавни темпове заради „собствена организация“ на управата на животновъдния обект. Пробите от четвъртия голям свинекомплекс в Русенско – в село Юделник, са отрицателни. Според д-р Дяков проблемът в Русенско със свинете, отглеждани в „задния двор“, не е толкова голям, колкото в Южна България, и ставало въпрос за единични случаи.

Собствениците вече дезинфекцират закрити и открити площи в индустриалните ферми, в които беше проникнала африканската чума.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили