Няма окончателна ефективна присъда за корупция по високите етажи на властта

0
Unsplash

За почти четири години, откакто се занимава с дела за корупция, спецпрокуратурата не е постигнала нито една окончателна ефективна присъда, съобщи шефката й Валентина Маджарова. За миналата година на съд за корупция са пратени 56 души. Петима са осъдени, но неокончателно.

„Влязла в сила осъдителна присъда ефективна няма, има постановени такива, но не са влезли в сила. Единицата като мярка за дела, за казуси на специализираната прокуратура няма нищо общо с единицата като мярка за казуси на кой да е друг орган на съдебната власт. Има дело и е постигната осъдителна присъда спрямо министър, на две инстанции този министър е осъден, чакаме последната инстанция. Имаме постигнати осъдителни ефективни присъди по отношение на кметове, но не са влезли в сила. Обвинителната теза ние си я поддържаме“, заяви тя.

Сред осъдените са бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева – на осем години заради поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. На две инстанции бе осъден и бившият енергиен министър Румен Овчаров. Той бе обвинен в безстопанственост при отдаване на концесия на мини „Бобов дол“ през 2006 г.

„По тези дела се събират голям обем доказателства, които се предоставят на вещи лица за извършване на заключения по счетоводни и икономически експертизи, което отнема много време, като след това наблюдаващият прокурор трябва да анализира всички събрани факти, за да може да даде правилно заключение и да внесе обвинителен акт в съда, като предаде съответните лица на съд“, заяви говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили