Няма пари за профилактика на белодробните заболявания

0

Това съобщи новият и.д. шеф на русенския Тубдиспансер д-р Светослав Дачев. По тази причина здравните заведения не са в състояние да заделят средства за профилактика на заболяванията. Затова медиците ще настояват за увеличение на средствата за клинични пътеки в белодробните болести.

Проблемът на белодробните болници е, че те са монопрофилни – имат само един вид пътеки, които са много евтини и изключително подценени финансово, каза още д-р Дачев и подчерта, че специализираният диспансер в Русе е един от малкото в страната, които са се съхранили през годините.

„На практика ако няма допълнително субсидиране по някакъв начин какъвто имаше допреди 3-4 години болницата много трудно може да свърже двата края и да осигури нормална работа и лечение. Това е причината 2/3 от белодробните болници в страната да не съществуват. Било поради финансови причини или някакви други вътрешни недоразумения”, коментира още д-р Дачев. Той допълни, че болниците имат и социална функция. Като пример Дачев даде това, че годишно в Русе около 300 са пациентите, които са социално слаби или нямат право на клинична пътека, или пък нямат право на лечение заради повторение в рамките на месеца. Ако факта се измери в пари, това е около 150 000 лева годишно за лечебното заведение. Освен от русенци, диспансерът е търсен и от хора от околните региони.

В Русенската белодробна болница работят изключително добри специалисти – и лекари и сестри, а за момента голямо текучество на медици зад граница нямало.

„Пред нас има много предизвикателства. Рамковите договори, които трябва да се коригират в полза на белодробните пътеки по някакъв начин. Излизане на дейности, които са незаплатени, а са важни за поддържане на живота на хронично болните пациенти. За да диша кислород примерно трябва да постъпи в болница, а в цял свят това е решено с домашни кислородотерапии”, каза още д-р Дачев.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук