НЗОК ще ни уведомява за ползваните здравни услуги

0
Снимка: БГНЕС

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) пуска приложение, чрез което пациентите ще бъдат уведомявани за промени в досието им, т.е. за извършени лечебни процедури и хоспитализации, съобщи директорът й Петко Петков. По план то трябва да заработи от 6 юли. Идеята е, че така гражданите ще бъдат включени в контрола по харченето на обществените пари за здраве. Ако някой получи например съобщение, че е бил в болница, а реално не се е лекувал, може да подаде сигнал.

Приложението ще съобщава само за нови вписвания в досието, но не и за самите процедури, за да не се издава чувствителна медицинска информация. Всеки може да провери вписаните процедури с уникален код, ПИК от НАП или електронен подпис.

Като добра, но плаха стъпка определи пускането на приложението здравният министър Стойчо Кацаров. Според него отчитането на неизвършени от болницата дейности пред НЗОК се е превърнало в масов спорт.

„Приложението за известяване от НЗОК на пациентите за извършени дейности е стъпка в правилната посока. Не знам колко години и кой го е обсъждал това нещо, но процесът беше задвижен преди малко повече от месец. Много настоявах заради масовия спорт, който се очерта – отчитане на неизвършена дейност. За съжаление НЗОК няма ресурс да изконтролира този процес. Той е масов, засяга много лечебни заведения. Контролът не може да се осъществи без помощта на потребителите. Ако клишето да сложим пациента в центъра на системата има някакво приложение е този“, заяви той.