Обещаха всички деца да са с учебници на 15 септември

0
30

Това заяви по време на парламентарния контрол днес вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева.

Кунева каза още, че няма да допусне хаос и несигурност в системата. Според нея започването с едни учебници и продължаването с други е неприемливо.

По думите на министъра въпросът с новите учебници е най-важна задача в работата на министерството в този момент.

Кунева припомни, че учебните програми за първи и пети клас са утвърдени на 17 декември. Процедурата за учебници е открита със заповед на министъра на 8 януари 2016 година, а срокът за внасяне на проекти изтича на 9 август. До този срок издателствата и всеки отделен автор могат да внасят проекти за учебници. Заповедта на министъра обаче е обжалвана пред ВАС.

По думите на Кунева след внасянето на проектите, трябва да се премине през много етапи, сред които – отваряне на документите от комисия за допускане до оценяване, оценка на проектите от оценители, открито заседание за обявяване на общата оценка, заповед за училищата, в които се преподава съответния предмет и срок за разпространение, оценка на учебниците от страна на учителите, обобщаване на оценките, заявки за необходимия брой за отпечатване, както и самото отпечатване. Според Кунева са възможни и обжалвания на различните етапи от процедурата.

Министърът заяви, че ще поиска среща с парламентарната комисия по образование и наука, за да се търси решение.