Област Русе с най-много осъществени европроекти в Северния централен район

0

Русе е с най-много осъществени европроекти спрямо останалите области в Северен централен район на планиране в периода от 2014-а година досега.

Това съобщи управителят на Областния информационен център в Русе Диана Аврамова по време на регионалната конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, домакин на която е Националният пресклуб на БТА в крайдунавския град.

По думите й, общият брой на подписаните договори по европроекти в Русенско е 1694, а безвъзмездната финансова помощ е над 455 млн. лева. Област Велико Търново е с 1479 европроекта и с над 276 млн. лева БВП, Габрово е с 1074 европроекта и над 213 млн. лева БВП, Разград е с 678 европроекта и над 148 млн. лева БВП, а Силистра е с 642 европроекта и над 192 млн. лева БВП.

По Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ в област Русе са осъществени пет проекта на обща стойност 40,3 млн. лева. Сред бенефициентите на програмата е Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, която е закупила оборудване и е подобрила системите за навигация и топохидрографните измервания по река Дунав.

По Оперативна програма „Околна среда“ са спечелени шест проекта на обща стойност над 211 млн. лева. Сред одобрените проекти са „Изграждане на ВиК-инфраструктура на обособената територия, обслужвана от местното дружество „ВиК“ – Русе, закриване и рекултивация на съществуващи общински депа за битови отпадъци, подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси за Община Русе, изграждане на анаеробна инсталация.

По Оперативна програма „Региони в растеж“ са подписани договори за 11 европроекта. Те са на обща стойност около 77,8 млн. лева. Част от проектите са свързани с ремонт на пътната инфраструктура, консервация и реставрация на моста на Колю Фичето край Бяла, изграждане на социални жилища и ремонт на пет общински учебни заведения в Русе.

Най-много договори  – общо 1197, в област Русе са подписани по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Проектите са на обща стойност над 141 млн. лева. Те са в подкрепа на предприятия за подобряване на производствения им капацитет, повишаване на енергийната и ресурсна ефективност, въвеждане на иновации, както и за преодоляване на икономическите последствия от пандемията. По Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ са спечелени 16 европроекта. Те са на обща стойност 4,6 млн. лева. Това са проекти на училища, детски градини, неправителствени организации и Русенския университет.

По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са одобрени 137 европроекта. Те са на обща стойност над 32 млн. лева. По ОП „Добро управление“ спечелените проекти са девет на обща стойност 1,8 млн. лева.

По ОП „Храни“ са одобрени 16 проекта. Те са на обща стойност малко над 3 млн. лева. „Седем от всички осем общини на територията на област Русе са изпълнявали проекти за осигуряване на топъл обяд“, каза управителят на ОИЦ-Русе.

По Програмата за морско дело и рибарство са сключени шест проекта за близо 260 000 лева. Две фирми са получили подкрепа по процедури за преодоляване на икономическите последствия от пандемията.

По Програмата за развитие на селските райони са одобрени 274 проекта. Те са на обща стойност над 67 млн. лева.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук