Обновени експозиции посрещат посетителите на музея в Русе

0

Отворени за посетители са обновените зали „Червен“ и „Духовност“, разположени на втория етаж на Историческия музей.

Множество нови експонати от Средновековния град Червен, стенописи от Ивановските скални църкви, макети и нов професионален дизайн на пространството разкриват детайли от миналото. Особено значими в новия разказ са т.нар. дълги анотации – те разказват не само за конкретен предмет, но и за контекста на неговото създаване или битуване. Такъв пример е златен пръстен, правен в Константинополско ателие, а формата на запазен меч говори за влиянието на западните рицари върху местното оръжейно производство.

В експозициите може да се види реконструкция – макет на част от Скалните църкви, така както са изглеждали в каньона на Русенски Лом преди столетия. Друг макет ни представя живописта в църква 16, която се проучва в последните няколко години. Предстои да бъде изложен и макет на средновековния град, който ще бъде дарение за музея. До дни експозицията ще бъде обогатена с дигитализирани експонати, представени чрез холограмни дисплеи.

Промяната на една четвърт от Историческия музей стана възможна благодарение на защитен проект пред Министерството на културата, посветен на 800 г. от създаването на Ивановските скални църкви.