Обновиха два русенски и един румънски храм по европроект

0

Два русенски храма – църквите „Света Петка“ и „Свети Георги“ бяха обновени в рамките на проекта „Християнското наследство в културния коридор Русе-Гюргево”, финансиран по Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014 – 2020 г. с над 1,7 милиона лева.

Извършено е конструктивно укрепване на храма „Света Петка“, който е копие на „Златната църква“, построена от цар Симеон I във Велики Преслав през Х век, както и за реставрация на стенописите и иконостаса. В двора на църквата е изграден Туристически експозиционен център, в който са представени над 100 различни църковни артефакта от трансграничния район Русе – Гюргево. Сред тях са книги, икони, картини и одежди. Съществена част от центъра е и съхранен параклис от старата русенска църква „Всех Святих“, който ще носи името на Свети Иван Рилски.

В рамките на проекта е извършена и реставрация на стенописите в църквата „Свети Георги“, както и цялостен ремонт на покрива на храма. Предприети са и действия по укрепването на църквата. С други близо 800 000 лева е извършена реставрация на храма в община Ведя, окръг Гюргево.

Разработена е и обща стратегия за съхранение и използване на културното, религиозното и историческото наследство като основа за устойчиво развитие на културния и религиозен туризъм в трансграничния район Русе – Гюргево. Изготвени са три интегрирани туристически продукта за такъв вид туризъм в трансграничния регион с еднодневни и двудневни маршрути, като в тях са включени като туристически обекти трите реставрирани по проекта храма.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук