Оборудват „Пътна полиция“ с „бегачки“?

0
690
Пътна полиция ще се оборудва с „бегачки“

Пътна полиция ще се оборудва с „бегачки“. Това става ясно от пазарно проучване за закупуване на 15 високоскоростни автомобили, пуснато от МВР на 22 август.

Новите автомобили ще дебнат за джигити по магистралите и първокласните пътища. Целта е да бъдат неразпознаваеми от различни марки, модели и различни цветове, няма да се разбира, че това е полицейски автомобил, ще имат скрити светлини. Затова изискването е да са с максимална скорост не по-малко от 250 км/ч. и да са с мощност не по-малко от 180 kW (прбл. 250 конски сили). Изискването е освен камери за скоростните режими, автомобилите да бъдат оборудвани с таблети, с мобилни принтери, със съответните комуникационни средства за връзка. За покупката на колите са отпуснати над 2,5 милиона лева. Според вещи в областта на търговията с автомобили, средната цена на една такава кола е около 320 хил. лв.

В сумата обаче влизало и оборудването. Новите полицейски коли ще имат аудио и видеозапис, за да се избегнат всякакви съмнения за корупция. А камерите щели да връщат клип назад, за да докажат извършеното нарушенията на джигитите.