Община и Обществен съвет „кръстосаха шпаги“ за сепариращата инсталация

2
2233

obstestven_savet-smetiste03Заседанието беше извънредно и беше свикано по настояване на част от членовете на формацията, които настояват за отмяна на решението на общинския съвет за предоставяне на безвъзмездно право за строеж в областта „Под Ормана“. Любопитна подробност е, че с изключение на малка част от членовете на съвета, останалите явно нямаха мнение по въпроса и предпочетоха да мълчат през цялото време на заседанието. По тази причина категорично становище след приключване на срещата нямаше.

За пореден път от Общината изтъкнаха ползите, които ще имат русенци след изграждането на сепариращата инсталация – намаляване на такса смет с 30 % след 2015 г., или спестяване на близо 2 млн. лв. годишно, които в противен случай ще плащат русенци. С изграждането на съоръжението ще отпаднат отчисленията от такса смет, изисквани по закон. Предвижда се също близо 65% намаляване на битовите отпадъци, като остатъкът ще се извозва до регионалното депо за сметка на Общината, изтъкна предимствата зам.-кметът Свилен Иванов. По думите му, в конкретния случай има съвпадение на интересите и на двете страни – на Общината и на инвеститора.

obstestven_savet-smetiste02От РИОСВ декларираха, че ще следят за изпълнението на екологичните изисквания по отношение на вредните емисии при горенето на битови отпадъци. За момента няма нищо реално изградено и те не могат да налагат контрол над инвестиционните намерения.

Въпреки надлежно изложените становища и публичния дебат по темата, Мариян Димитров от фондация „Бузлуджа“ настоя, че все още има напрежение и че хората не са убедени в плюсовете от изграждането на инсталацията. Свилен Иванов отговори, че това напрежение го създават основно задаващите въпроса и допълни, че икономическите резултати за общината в бъдеще ще бъдат толкова явни, че ще успеят да убедят дори тях.

Бойко Никифоров от „Бъдеще за България“ се заинтересува от това, дали има предвидени неустойки в договора, ако инсталацията в крайна сметка не бъде построена. Иванов отговори, че предвидените неустойки са без таван и може да се стигне до сериозна сума, но се съмнява да се развие подобен вариант, тъй като договорът е изгоден както за русенци, така и за Топлофикация.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Нещо прескочихте отразяването на еко-въпроса за горенето на отпадъци… Икономическите ползи си ги заврете отзад. Аз не се съмнявам, че точно така ще направите, ами поне тровете града… Ако не се поддържа достатъчно висока температура, горенето отделя диоксини и това трябва да се контролира ежедневно, а не при проверки от дъжд на вятър.

  2. Щом Свиленчо защитава нещо с такъв жар, като Матросов на амбразурата, значи нещо не е у ред. А може би това мекотело има финансов интерес? Да не се забравя,че Заместникът има мислене на помияр.