Община Русе декларира готовност за зимата, 66 машини ще чистят снега

0
350
Община Русе е в готовност да посрещне чукащата на вратата зима

Община Русе е в готовност да посрещне чукащата на вратата зима. Това декларираха участниците в свиканото от кмета Пенчо Милков заседание на оперативния щаб за подготовка за зимния период.

Ангажираните с почистването фирми декларираха готовност да се справят със снегопочистването. Направени са проверки на наличната техника, която е в изправност.

По думите на Спасимир Димитров – директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“ при Община Русе, за почистване на улиците в населените места и пътищата от третокласната и четвъртокласна пътна мрежа ще бъдат ангажирани 66 машини. Осигурени са и 11 ръчни снегорина, както и необходимите инертни материали.

В Русе уличната мрежа е близо 1,5 млн. кв. м, а около 650 000 кв. м е тротоарната площ. Очакванията са отново проблем да създават паркираните безразборно автомобили в малките улички на града, които пречат на преминаването на техниката за почистване, каза още Спасимир Димитров. Затова, при усложнена зимна обстановка гражданите ще могат да ползват платените зони за паркиране безплатно, както и двата общински подземни паркинга, с цел улесняване на техниката при почистването на малките улици.

Във връзка с честите токови удари в малките населени места, най-вече в селата Басарбово, Бъзън и Червена вода, от Енерго Про – Север заявиха, че работят по проблема. В областта има и 43 аварийни екипа, които са в денонощна готовност, заявиха още от електроразпределителното дружество.

Петте кризисни центъра в региона са заредени с продукти и могат да помагат при необходимост на бедстващи пътници. От няколко дни в Русе работи и трапезарията за бездомни, съобщиха от Българския червен кръст.