Дарителят Игнат Канев

Община Русе подкрепя преименуването на УМБАЛ-Русе на името на Игнат Канев

Автор:
23 ное. , 2017  

Община Русе подкрепя преименуването на УМБАЛ-Русе и в бъдеще тя да носи името на канадския бизнесмен с русенски корен Игнат Канев.

Това стана ясно на днешното заседание на Общинския съвет, на което старейшините взеха решение представителите на Общината в Общото събрание на акционерите на заседанието през м. декември да подкрепят решението за промяна на името на дружеството от „Университетска многопрофилна болница за активно лечение – Русе“ АД на „Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Канев“ АД, а от там и на неговия устав. Заседанието е насрочено за 7 декември.

Роденият в с. Горно Абланово Игнат Канев е един от големите дарители на Русе. Със средства на Фондация „Игнат Канев“ беше обновено педиатричното отделение на болницата, беше изградена и детска площадка. В Русенския университет пък беше изграден „Канев център“, в който се провеждат много научни и културни събития.

За заслугите си към развитието на Русе Игнат Канев беше удостоен с най-високо местно отличие – „Почетен гражданин на Русе“, избран беше и за „Доктор хонорис кауза“ на Русенския университет. Преди по-малко от 2 месеца, по повод 90-годишнината му, г-н Канев беше удостоен с Почетния знак на президента на Република България.

 


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.