Община Русе съди Министерството на околната среда и водите

0
234

Общината ще обжалва пред съда решението на Министерството на околната среда и водите да откаже финансиране на Русе по Националната програма за намаляване на фините прахови частици и ще поиска спиране на изпълнението ѝ.

Това каза кметът Пламен Стоилов в отговор на въпрос на проф. Никола Михайлов от БСП на вчерашната сесия на Общинския съвет. По думите му, според чиновниците в екминистерството, Русе не отговаря на един от трите обявени критерия, а именно, че не били заложени конкретни мерки за подмяната на отоплителни инсталации и начина на горене. „В хода на разработката на цялата проектна система Националната програма за намаляване на фините прахови частици я е нямало и по тази причина не може да се предявяват посочените аргументи“, каза Стоилов.

„Имайки предвид абсолютната незаконосъобразност на решението, вчера съм изпратил писмена жалба и обжалвам решението на управляващия орган, като искам и спиране на програмата“, каза още градоначалникът. Според него, отпускането на евросредства по въпросната програма трябва да бъде спряно, тъй като съдът вероятно ще излезе с решение след половин година, а пари вече няма да има. „Русе е изработил своята програма преди Националната и това е причина да се стигне до тази ситуация“, смята Стоилов.

На практика Русе става вторият град след Горна Оряховица, който спира програмата поради факта, че не е одобрен по нея.

Над 150 000 лева са предвидени в бюджета на Община Русе за екология догодина, допълни Стоилов.