Общината дава финансово рамо от 90 000 лв. на ФК „Дунав“ /ВИДЕО/

0
546

Община Русе да подкрепи финансово футболен клуб „Дунав“. Това решиха след продължителни дебати общинските съветници на днешната си сесия.

В подкрепа на предложението гласуваха 39 от общиннските съветници, един бе против, четирима се въздържаха. Гласуването бе поименно.

Дебатите бяха продължителни, а аргументите -сериозни. В крайна сметка изводите са, че нужният бюджет на ФК дунав за годината е над 2 млн лева. Президентът на клуба д-р Симеон Симеонов даде подробен отчет за това в какво се изразяват разходите, като основният такъв е за заплати на футболисти и треньори, а именно 910 000 лева.

Беше отправен въпрос и какви са приходите от такси за школата на юношите. Симеонов обясни, че именно заради нея често са извършвани проверки на клуба с обвинения, че не се дават касови бележки. Той съответно отрече обвиненията и обясни, че школата изкарва около 7 000 лева преди ДДС, а разходите за нея са 12 000 лева.

За момента клубът се поддържа основно от “Нетуъркс България” и частично от фирма “Нелсън”. Обикновено Община Русе спонсорира отбора с 200 000 лева годишно, но тази година предвид ситуацията финансирането остана под голям въпросителен. В крайна сметка бе решено да се дадат 90 000 лева. Срещу тази сума клубът се задължава да промотира и популяризира Община Русе при футболни срещи, изявления и гостувания в телевизионни предавания. Като причина за по-малката сума кметът Пенчо Милков посочи първо кризата, в която се намираме, второ фактът, че Общината финансира и много други спортове за разлика от други градове. Той призова феновете и общността да помагат.

Като извод д-р Симеонов обясни, че за него вече е непосилно да поддържа отбора и че за да просъществува той, е нужно да се намери нов сериозен инвеститор, който да получава подкрепа от Общината.