Общините искат по-голяма „чуваемост“

0

Това ще иска от новите управляващи Националното сдружение на Общините. Членовете на сдружението се събраха в Русе за да обсъдят най-важните въпроси преди срещата с премиера Пламен Орешарски през следващата седмица в столицата.

Едва около 40 % от предложенията на градоначалниците се изпълнявали, коментираха участниците във форума. Сред най-належащите въпроси според тях е по-доброто усвояване на европейските средства за проекти през следващия програмен период. Необходимо било на въпроса да се гледа внимателно, за да не се стига до недомислени решения. Проектите трябвало да отговарят както на изискванията на Европейския съюз, така и на потребностите на хората.

По думите на Гинка Чавдарова, която е изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България в повечето от европейските страни са изразили готовност да продължат програмата „домашен социален патронаж”. В България обаче бъдещето на тази програма не е ясно „вероятно, защото ние сме най-младата нация в Европа, защото нямаме тройно километрични опашки които чакат за тази услуга”, коментира Чавдарова. Тя заяви, че няма да се допусне програмата да се загърби за сметка на други, които не биха били от толкова съществена важност за хората.

Други искания които ще имат кметовете към управляващите ще бъдат увеличаване на държавната субсидия, с която си подпомагат реализацията на проекти и промяна в редица закони. Сред тях е закона обществените поръчки, заради който в момента се стопират проекти за милиони левове. Подготвени са предложения за промени в законите за отпадъците, за водите, за публично-частното партньорство и публичните финанси. Ще има и искане кметовете да участват в избора на директорите на средните училища.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук