Общините ще решават кои пътни участъци да бъдат освободени от пътна такса

0
227
Общините ще решават кои пътни участъци

Общините ще решават кои пътни участъци да бъдат освободени от пътна такса. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов със Сдружението на общините в България. Предложението е било направено от Борисов. За да стане това факт, всички общини, които искат определен пътен участък да бъде освободен от пътна такса, трябва да изпратят писмено искане до регионалното министерство. Те обаче ще трябва да поемат грижата за поддръжката им. Регионалният министър Петя Аврамова уточни, че към момента Варна, Пловдив, София и Асеновград искат възлови пътища да бъдат освободени от винетка.

До срещата и споровете се стигна, след като на последното си заседание за миналата година кабинетът реши бъдещата магистрала “Европа” (София – Калотина) да стане част от автомагистрала „Струма” и да се плаща винетка. Тогава Борисов еднолично нареди на Пътната агенция да падне винетката, тъй като се оказа, че редица в северната част на София ще трябва да плащат за преминаването по Северната тангента.

Това даде основание и на варненци да надигнат глас, тъй като от години плащат, за да отидат до градските гробища, околните вилни зони и Златни пясъци.

В Русе в подобна ситуация са живеещите в кварталите ДЗС и Образцов чифлик, както и жителите на с. Николово.