„Общински транспорт Русе“ става единствен оператор в града

0

„Общински транспорт Русе“ да стане единственият оператор в града. Това предлага в докладна записка до Общинския съвет кметът на Русе Пенчо Милков.

Според него, така ще се премахне конкуренцията между превозвачите и т.нар. война за пътници, породена от намаления брой пътувания и големия процент на препокриване на маршрутите.

Освен това, може да бъде приложена изцяло нова тарифна политика с различни от досега действащите преференциални цени на превозните документи, съобразно възможностите на дружеството, пише в мотивите си градоначалникът. Абонаментните карти, които сега се издават  за една линия се ползват само в линията, за която са издадени, предвид това, че операторите са различни. При поемането на превозите от един оператор същите абонаментни карти ще могат да се използват във всички превозни средства по маршрута на дадената линия, което ще намали времето за чакане от страна на пътниците и те ще се придвижват значително по бързо. Целта е да се предоставя бърз и удобен транспорт на ползващите услугата.

Новата транспортна схема предвижда маршрути с намален до минимум процент на препокриване, с което отпадат предпоставките за нарушения в часовете на тръгване, изпреварване и ред други закононарушения, които в момента са метод на работа. При пряко възлагане на вътрешен оператор и поемането на всички линии от градската транспортна схема се подобряват възможностите за ползване на услугата от потребителите, пише още Милков.