Общинският приют в Русе – втори по големина в България

0

След редица подобрения в материалната база и начина на работа капацитетът на Общинския приют за безстопанствени животни нарасна до 760 броя кучета. Това го превръща във втория по големина в България.

През последните месеци са изградени множество нови клетки за настаняване и дворчета за разходки чрез дарителски кампании. Отлична е работата на екипа с неправителствените организации, с чиято помощ всяко новопостъпило животно преминава през тристепенна имунизационна програма, финансирана от същите фондации.

Статистиката сочи, че през 2021 г. са били осиновени 480 кучета и едва 5 са върнати на улицата, като за последните години 1300 кучета и над 200 котки са намерили своя нов дом. Даренията в храни, медикаменти и консумативи за животните за 2021 г. са на стойност 76 000 лв., а за последните три години са общо 177 хил. лв.

Новоизградената лаборатория, оборудвана с апарати за пълна кръвна картина и микроскоп, е повишила значително степента на обгрижване на четириногите. Благодарение на дейността ѝ повечето ваксинирани животни оцеляват вследствие на успешната профилактична дейност в амбулаторията, която разполага с манипулационна и операционна зала, обслужвана от двама ветеринарни лекари. Грижата за оперираните животни е подкрепена и от наличието на стационар, обособени са още складови помещения, помещение за обработка на посудата и храната на животните, както и приемна за граждани.

Кучетата се радват и на допълнително дворно място с площ около 100 кв. м с къщички и навес за разходката им. Поставени са съоръжения за игра на животните, а доброволци ги разхождат и социализират няколко пъти седмично. Организират се и редовни посещения на деца от училища и детски градини от община Русе. Допълнителна придобивка е и обособената стая за котки, която също непрекъснато се дооборудва.

Съгласно Програмата на Община Русе се подготвят образователни материали и нагледни помагала за просветна кампания в детски градини и училища.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук