Общо 25 от 42 души от бала във Велико Търново са с коронавирус

0

25 души, сред които 16 ученици, 6 учители и 3 придружители са дали положителен резултат за коронавирус, след като са присъствали на бал на ЧПГ „Аркус“. Това превръща гимназията в огнище, заявиха от РЗИ – Велико Търново.

Само двама от заразените по време на бала са в болница. Всички останали инфектирани вследствие на празненството са в сравнително добро състояние, намират се в домашни условия и състоянието им се проследява от личния лекар.

Covid- 19 е застигнал и други двама души, които не са били на бала, но са били в дискотека „Пайнер“ същата вечер. До момента са издирени 142 контактни лица, като всички те са поставени под домашна карантина.

Под карантина е и самото РЗИ – Велико Търново, като това се явява причина да не може да бъде установен първоизточникът на заразата. До момента се предполагаше, че той е момчето, което даде положителен резултат миналата седмица, но сега се оказва, че е възможно и да е учител, който се е завърнал от Гърция.

В самоизолация е и кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той е присъствал именно на бала-огнище, където се е снимал с много от абитуриентите. Резултатът му за коронавирус е отрицателен, но той е взел решение да остане под карантина.

През последното денонощие във Велико Търново са потвърдени 2 случая на COVID – 19, които нямат епидемиологична връзка с абитуриентските тържества. Така общият брой на заразените в областта достигна 86, а карантинираните са 484.