Обвинен в „дискредитиране на въоръжените сили на Русия“ свещеник ще служи в Русе

0

Известният по целия свят с антивоенните си проповеди и статии свещеник Йоан Бурдин ще служи в Русенската епархия, съобщава Християнство бг.

На последното свое заседание Св. Синод е одобрил решението на Епархийския съвет на Русенска епархия свещ. Йоан Бурдин да премине на служение към Българска православна църква -Българска патриаршия.

Отец Йоан стана известен не само у нас, но и по целия свят с антивоенните си проповеди и статии.

В началото на март свещеникът е бил извикан от силите за сигурност на РФ в Отдела за вътрешни работи и обвинен в „дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация“, обвинен също така в незаконна дейност – изявления в защита на мира по време на църковна проповед. Отец Йоан е бил обвинен, че е „внушавал на енориашите си информация чрез публикуване на информация с агитационни изображения на уебсайта на енорията” и му е била наложена административна глоба, а в Телеграм канала „Предатели в расо и без расо“ е бил добавен като „предател в расо“, тъй като осъжда военната агресия според принципите на Евангелието.

Свеиц. Йоан Бурдин е духовно чедо на известния о. Георги Еделщаин – обичан свещеник в цяла Русия, още от времето на комунизма, участник в дисидентското движение, член на Московската Хелзинкска група. Отец Георги първи в Русия излезе с изявление и осъждане на войната в Украйна, подписано и от отец Йоан.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук