Обвинен за подкуп русенски съдия осъди прокуратурата

0
810
Бившият русенски съдия

Бившият съдия от наказателната колегия на Русенския районен съд Николай Стефанов, който през 2015 г. беше обвинен във вземането подкуп от 500 лв., е осъдил прокуратурата за 150 000 лв.

Стефанов, който през 2018 г. беше окончателно оправдан по обвинението, че искал от адвокат Свилен Стефанов подкуп от 500 лв., за да одобри споразумение с клиента му, завел дело срещу прокуратурата за уронване на престижа, както и за влошено здравословно състояние. Въпреки че съдът уважил иска му наполовина, това е едно от най-високите присъдени през последните години обезщетения.

Решението на Софийския градски съд може да се обжалва пред Апелативния съд.

Както ТВН още тогава съобщи, магистратът беше задържан при зрелищна акция с преследване в центъра на Русе в началото на 2015 г. и обвинен, че чрез изнудване е поискал 1000 лева и е направил опит да получи подкуп от 500 лева от адвокат Свилен Стефанов. Парите били, за да одобри съдията споразумение за условна присъда с непълнолетен клиент на адвоката.

На първа инстанция Софийски градски съд осъди Николай Стефанов на 3 години затвор условно, 3000 лв. глоба и му наложи забрана в продължение на 3 години да заема длъжност в съдебната система.

След това обаче Софийският апелативен съд оправда магистрата, а в началото на 2017 година Върховният касационен съд върна делото на друг състав на САС, тъй като предишният е оправдал Стефанов, без да се произнесе по обвинението в изнудване. Новият състав на апелативния съд също оправда Стефанов.

Решението бе протестирано от Софийската апелативна прокуратура и частния обвинител, а със свое решение Върховният касационен съд е потвърдил оправдателната присъда.