Обвиниха държавата, че съсипва Северна България

1

Това обвинение срещу управляващите от началото на века отправиха от базирания в Русе Център за демографска политика.

По думите на председателя му Искрен Веселинов, регионалната неравнопоставеност, заедно с корупцията и върховенството на монополите са основната причина за демографската катастрофа у нас.

Инвестициите в Южна България са близо 3 пъти повече от тези в Северна, а само в Югозападния район, към който е и столицата София, те са 1,3 пъти повече, мотивира се Веселинов. При това, без в тази цифра да влизат най-големите инфраструктурни проблеми.

„62% от нефинансовите инвестиции са пак в Югозападния район, тук се произвеждат и 48% от БВП. Заради това неравенство Северна България е загубила през последните години 14% от своето население и тук живеят едва 35% от жителите на страната“, категоричен е Веселинов.

За решаване на тези важни проблеми според Центъра трябва да се създаде Министерство на демографското развитие. Не е ясно по какви критерии беше създадено Министерство на инвестиционното проектиране, което все още никой не знае с какво ще се занимава, а да няма кой да следи такъв важен за съхранението на нацията елемент като демографската политика. Демографският срив, заедно с икономическата неравнопоставеност между регионите са равни на национална катастрофа, категорични са от Центъра.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук