Обявени са първите евакуации на чужди граждани, останали в Судан, сред тях и българи

0

Саудитска Арабия стана първата страна, която обяви евакуации на своите блокирани граждани от Судан, седмица след като там избухнаха интензивни битки между две враждуващи сили.

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия каза, че „няколко граждани на братски и приятелски страни“ са били евакуирани заедно със саудитските граждани.

Съобщението дойде, след като и Суданските въоръжени сили (SAF), и Силите за бърза поддръжка (RSF) заявиха, че са готови да помогнат за евакуацията на чужди граждани.

Според списък, публикуван от Министерството на външните работи на Саудитска Арабия в събота, 91 нейни граждани са били евакуирани, заедно с 66 граждани от 12 други страни, включително Катар, Обединените арабски емирства, Египет, Тунис, Пакистан, Индия, България, Бангладеш, Филипините, Канада и Буркина Фасо.

Всички те „безопасно са пристигнали” в Джеда в събота. Не предоставят точна разбивка на броя на евакуираните от всяка от изброените страни. Не се уточнява броя на българите. 

Говорител на Европейския съюз каза, че около 1500 граждани от различни страни от ЕС в момента са в Судан.

Те са изправени пред много трудна ситуация и тяхната безопасност е приоритет. Призоваваме и двете страни (Суданските въоръжени сили и Силите за бърза подкрепа) да спрат сраженията и да осигурят безопасно излизане от страната“, каза говорителят, добавяйки, че ЕС работи с държавите-членки, за да намери решения и да изведе тези хора от страната.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук