Обявиха АМ „Русе – Велико Търново“ за един от основните приоритети на властта

0

Строителството на магистралата Русе – Велико Търново ще бъде един от основните приоритети на правителството.

Това заяви премиерът Николай Денков по време на церемонията по първа копка, дала началото на изграждането на пътя.

„Преди месец и половина направихме среща с премиерите на Гърция и Румъния в „Евксиноград“, за да обсъждаме как да развием коридорите от юг към север. Сложихме едни карти, погледнахме ги и Русе беше в центъра на тези карти. Русе е центърът на магистралите, които искаме да развием от пристанищата на Егейско море към Румъния, към Молдова, към Украйна“, каза още премиерът и допълни, че изграждането на този обект ще е от полза на всички, а не само за русенци, включително и за бъдещото възстановяване на Украйна.

Регионалният министър Андрей Цеков допълни, че магистралата е „част от стратегически коридор „Север – Юг“, който трябва да свърже пристанището в Русе с егейските пристанища в Гърция, освен това е част от паневропейски коридор, който трябва да свърже Егейско и Балтийско море“.

„За България магистралата Русе – Велико Търново е стъпка към икономическото възраждане на Северна България. Тя е и път към демографското възстановяване на Северна България“, каза още Цеков.

„Транспортният коридор е важен алтернативен маршрут между държавите от Североизточна Европа през Румъния и България с Гърция и Турция, както и между Балтийско море и Средиземно море“, каза заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков.

Според него следващата важна стъпка е тази магистрала да бъде свързана с предстоящото изграждане на мостовото съоръжение над река Дунав при Русе, което допълнително ще подпомогне свързаността между България и Румъния.

„С изграждане на направлението Русе – Велико Търново ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешния трафик и безопасността на движението. Транзитният трафик ще бъде изведен извън населените места, каза Недялков.

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова посочи, че от години е ангажирана с каузата за изграждане на адекватна инфраструктура в Северозападна и изобщо в Северна България.

„Изграждането на 1 и 2 лот на магистралата ще бъде извършено в качество и в срок, ако има и достатъчно гражданско присъствие“, категорична бе Кирова. Тя пое ангажимент лично да следи за качественото изпълнение на цялата магистрала.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук