Обявиха балканския маршрут за мигранти за закрит

1

Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на европейските лидери с турския премиер Ахмет Давутоглу, приключила късно снощи.

„Вече няма път към Европа за хора, които просто търсят по-добър живот“, каза Туск и добави: „Балканският маршрут за транзит на мигранти в ЕС вече е закрит“.

Европейският съюз съгласува с Турция основните принципи за съвместно разрешаване на миграционната криза, съобщи говорителката на Европейската комисия Мина Андреева. Като резултат от договореностите Турция се ангажира да приема обратно нередовните мигранти, заловени в турски водим, срещу което ще получи допълнително 3 млрд. евро след 2018 г. Освен това страната получава обещание за активизиране на процеса на либерализиране на визовия режим за турски граждани и на преговорите за приемане на Турция в ЕС. На Гърция пък ще бъдат предоставени 700 млн. евро.

По думите на премиера Бойко Борисов страната ни също е поставила изискване и към нас да се отпуснат пари, тъй като полагаме огромни грижи и демонстрираме как се пази шенгенска граница. „Всички колеги отчетоха, че България в момента е еталон в тази област“, посочи Борисов.

На този етап обаче няма информация на България да се отпускат допълнителни средства за борбата с нелегалния трафик на мигранти.

1 коментар

  1. „Балканският маршрут за транзит на мигранти в ЕС вече е закрит“?!!

    А „мигрантите“ знаят ли?