Обявиха бедствено положение в Област Русе!

0
1384
Вирусът на африканска чума порази и свинекомплекса

Във връзка с възникналите три огнища на болестта Африканска чума по свинете в Област Русе се обявява бедствено положение в областта.

Това става ясно от заповед на областния управител Галин Григоров, публикувана на сайта на областната администрация. Заповедта е в сила от днес, 23 юли, до понеделник, 29 юли, като при необходимост, срокът ще се удължи след съгласуване с Министъра на вътрешните работи;

Със заповедта се въвежда в действие Областния план за защита при бедствия в част „Заразни болести и пандемии”. Задължава се Областната дирекция на МВР – Русе да организира охраната на всички входно-изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на зараза на заболяването АЧС и да подпомага ОДБХ – Русе с информация за наличието на свине в дворовете на стопани в населените места в област Русе, както и при необходимост да бъдат използвани човешки ресурси и техника на Военно формирование 32420-Русе..

Това е първи случай на обявяване на бедствено положение на територията на ОБласт Русе от началото на 21 век. До сега бедсвено положение е обявявано на територията на отделни общини, най-вече заради климатични бедствия.

Пълния текст на заповедта можете да видите ТУК