Обявиха Грета Тунберг за „Личност на годината“

0
119
Обявиха Грета Тунберг за „Личност на годината“

Младата шведска екоактивистка Грета Тунберг бе обявена за „Личност на 2019 година“ от сп. „Тайм“, съобщи американската публикация, която сложи на корицата си снимка на Тунберг, придружена от надписа „Властта на младостта“, предаде Agence France-Presse.

Няма конкретни критерии за обявяването на това звание. Смята се, че то се дава на човек, който през изминалата година е имал най-голямо обществено влияние, било то положително или отрицателно. 16-годишната Грета Тунберг се превърна в източник на вдъхновение в световната борба срещу глобалното затопляне, привличайки милиони хора в подкрепа на тази кауза. А световното движение „Петъци за бъдеще“ обхвана също толкова млади хора по света. Тя беше сред номинираните за Нобелова награда за мир, но не я получи.

Обявиха Грета Тунберг за „Личност на годината“

Междувременно младата активистка обвини политическите и бизнес лидери, че търсят вратички в правилата, за да подобрят имиджа си в борбата срещу климатичните промени.

„Все още смятам, че най-голямата опасност не е бездействието. Истинската опасност е, когато политици и изпълнителни директори правят нещата да изглеждат така, сякаш се извършват истински действия, докато всъщност не се прави нищо освен хитро счетоводство и креативен Пи Ар“, каза Грета Тунберг по време на организираната от ООН среща на високо равнище в Мадрид, посветена на борбата с климатичните промени.