Очаква се поскъпване на колбасите и хляба

0
Снимка: Pixabay

Очаква се ново поскъпване на колбаси и хляб през октомври, съобщиха от браншовите организации на производителите им. Според месопреработвателите цените ще се повишат с 8-10%. Те вече са започнали да уведомяват търговските вериги. Основна причина за скока са увеличените цени на тока, природния газ и горивата. Освен това през тази година са поскъпнали и фуражите.

Между 20 и 25% пък ще е увеличението на цената на хляба. И тук основната причина са поскъпналите суровини. Цената на пшеницата също се е увеличила с около 50%, посочват от бранша.

Бизнесът може да получи компенсации за скъпия ток, но след нова актуализация на бюджета

Бизнесът се оплаква от високите цени на тока от няколко седмици. Засега обаче от страна на държавата няма никакви мерки. Наскоро премиерът Стефан Янев каза, че се планират компенсации в размер на 50 лв. за всеки киловатчас, което е около 1/3 от сегашната цена.

Такива компенсации обаче могат да се дадат, само ако се направи нова бюджетна актуализация, тъй като разходите не са планирани. Това може да се случи, ако има работещ парламент, т.е. каквито и мерки да се въведат, ще е след изборите на 14 ноември.