Очаквано: ГЕРБ и „Патриотите“ номинираха Цацаров за шеф на КПКОНПИ

0
Сотир Цацаров вече официално не е главен прокурор

Очаквано днес, ден преди изтичане на крайния срок, управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ номинираха Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

По думите на Емил Димитров – Ревизоро от „Патриотите“, който водил преговорите, Цацаров бил най-подходящ за този пост и кандидатурата му не била политическа.

„Г-н Цацаров искаше да остане в системата, в която е сега. Искаше да бъде сред семейството си. Намерихме аргументи, чрез които успяхме да го убедим, че имаме нужда от него”, каза още Ревизоро. По думите му, екипът между бъдещия главен прокурор Иван Гешев и Цацаров като шеф на антикорупционната комисия би бил най-добре работещият и това мнение се споделяло от много негови колеги в парламента, а много други – се били притеснили.

Засега единственият друг официално обявен кандидат е от партията на Веселин Марешки – „Воля“, депутати от която предлагат за поста колегата си Симеон Найденов. От останалите парламентарни сили други кандидатури не са издигнати. Левицата трябваше да обсъжда темата днес следобед, но неофициално социалисти коментираха, че нямат подходящ кандидат, който да предложат и то с ясното разбиране, че няма да бъде избран.