Очаквано: Партиите в Русе не се споразумяха, ЦИК ще назначи комисията служебно

0

Представителите на политическите партии в Русе не постигнаха съгласие на свиканите от областния управител консултации за състава на Районната избирателна комисия за предстоящите на 4 април парламентарни избори.

Според изискванията на Изборния кодекс, за участие в консултациите бяха поканени всички парламентарно представени партии и коалиции, както и тези, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени. В консултациите можеха да участват и други партии и коалиции, които не са представени в 44-то Народно събрание. Основният спор е бил за председателското място.

Съставът на РИК ще бъде назначен „служебно“ от Централната избирателна комисия. Съгласно изискванията на Избирателния кодекс, това трябва да стане до 50 дни преди изборния ден, тоест в срок до 12.02.2021 г. включително

Поставените въпроси, по които не беше постигнато съгласие по време на заседанието, което беше водено от областния управител Галин Григоров и главния секретар на Областна администрация Русе Симеон Иванов, ще бъдат отнесени към Централната избирателна комисия.