Очакват 340 круизни кораба край Русе

0
фарватера на Дунав не трябва да пада под 2,5 м

Това съобщи директорът на „Речен надзор-Русе“ към агенция „Морска администрация“ Иван Жеков. По думите му, общо по реката оперират 170 кораба на 15 компании, срещу едва 100 в началото на века. Шест от корабите са на русенската компания „Дунав турс“.

До момента край града вече са акостирали 111 плавателни съда и повече от 13 700 пътници. Традиционно най-много са туристите от САЩ и Германия – съответно 3 867 и 3 734. Следват англичаните – 1100, французите са 920, австралийците са 760, колкото и швейцарците, а канадците са 630. Българските туристи обаче се броят на пръсти. Над половината от туристите са над 65-годишни, само 2% са под 35 г.

„Има речни круизи за всякакви бюджети, но българските туристи са малко. Те предпочитат късите едноседмични рейсове между Германия и Унгария или дестинациите по река Рейн и Мозел. Повечето от туристите посещават основно района между Германия и Унгария, като залагат на по-кратките круизи, продължаващи от пет до седем дни. По-малка част избират 12-14-дневните пътувания до делтата на реката“, каза Иван Жеков.

Той обаче предупреди, че круизният туризъм е зависим от нивото на реката. Миналата година посещенията на такива кораби край Русе са били 280 от заявени 400. Причината са ниските води на Дунав през юли – септември, заради което операторите са отменили част от пътуванията до делтата на реката. „Ако това се случи и през тази година, няма да е никак приятно“, беше лаконичният коментар на Жеков