МС одобри проекта на държавния бюджет на Република България за 2023 година

0

Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2023 година и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 година. Одобреният законопроект задължително се представя пред Народното събрание за обсъждане и приемане.

Министърът на финансите Асен Василев представи основните параметри на одобрения законопроект. Те включват 3% дефицит, 1,8% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) и очаквана инфлация от 8,7% през годината. Важно е да се отбележи, че са запазени всички социални плащания, а част от мерките, заложени от предишния кабинет, са били надградени. Политиката по доходите е също запазена и прецизирани са издръжката и капиталовите разходи.

Министърът посочи, че приходите са повишени, за да отразят ръста на брутното вътрешно потребление, а новите ръководства на Агенцията „Митници“ и Националната агенция за приходите (НАП) очакват събиране на по-голяма сума през годината. Общият дълг, предвиден за тази година, е 7,5 милиарда лева, като от тях 3 милиарда лева са за плащания по стари дългове, а новият дълг, който ще бъде взет, е 4,5 милиарда лева.

Относно политиката по доходите, министърът бе категоричен, че тя трябва да бъде еднаква за всички сектори. Той посочи, че заплатите на тези, които не получиха увеличение през миналата година, трябва да бъдат повишени с 10%. Важно е да се подчертае, че това е в съответствие с политиката, заложена от предишния кабинет.

Законопроектът за държавния бюджет на Република Бъл“Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на България за 2023 година и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза“

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук