Официално забраниха на А1 и „Теленор“ да вдигат цените

0
Снимка: Pixabay

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е издала две заповеди, с които забранява на мобилните оператори А1 и „Теленор“ да актуализират цените си с ръста на инфлацията за 2020 г. и 2021 г., каквото намерение обявиха две компании. За издаването на заповедите съобщи в профила си вицепремиерът Корнелия Нинова.

„Потребителите са подложени на безпрецедентен натиск от увеличаващите се цени на всички стоки и услуги. Няма да позволим прилагането на нелоялни търговски практики, които допълнително товарят семействата с непосилни разходи в тази криза. С всички възможности на закона ще защитаваме потребителите от злоупотреби с правата им. Сега държавата трябва да се погрижи за хората“, написа тя.

А1 и „Теленор“ с по-високи цени от Нова година

Проблемът с обявеното от двата оператора увеличение е, че то щеше да се направи едностранно и при вече подписани договори. А1 и „Теленор“ обясняваха, че скокът ще е с около 5% и това означава около 1 лв. отгоре за повечето им потребители.

КЗП обаче твърди, че договорите могат да се актуализират с ръста на инфлацията само за година, а не общо за две, както се канеха да направят компаниите. Това може да се счита за нелоялна търговска практика.

„Както се установява от събраните доказателства по преписката, в конкретния случай операторът индексира цената на месечната такса в нарушение на клаузите на договора, без да предоставя право на потребителя да прекрати срочния договор без неустойки в случай, че потребителят не е съгласен с новия размер на месечната такса.

КЗП проверява вдигането на цените от А1 и „Теленор“

Чрез тези недобросъвестни действия операторът би могъл да повлияе върху търговското решение на потребителя, тъй като последният ще трябва да избира дали да продължи да изпълнява договора, да заплаща по-висока месечна такса или да прекрати срочния договор и да заплати неустойка. В крайна сметка, която и от двете възможности да избере потребителят, неговите икономически интереси в случая ще бъдат съществено увредени, а операторът ще се облагодетелства от собственото си неправомерно поведение“, посочва Нинова.

Двете заповеди са влезли в сила, защото е допуснато предварително изпълнение. Те обаче могат да бъдат обжалвани.