Ограждат Летище Русе, запазват изцяло приемната сграда

0

Работници на дружеството „Еърпорт Русе“, с което Община Русе подписа договор за възстановяване на Летище Русе в ускорени темпове работят по ограждането на имота.

Това стана ясно при среща на кмета Пенчо Милков с ползвателите на имота. Вече са изградени почти 3 км от общо 9-километровата ограда, а техника разчиства периметъра около пистата. В сградата на терминала също се извършват ремонти, като екипът подчерта, че тя ще остане в автентичния си вид и интериорът ще бъде запазен. Сменят се старите електро- и ВиК инсталации със съвременни, за да се избегне опасността от къси съединения и течове. Помещенията ще се използват като офиси, стаи за почивка на пилотите и пр.

„Не съм привърженик на рушенето, а на правенето. Това, което ще направим, ще се хареса на русенци“, увери единият от собствениците на съвместното дружество Христо Крушарски. Той отбеляза, че за изграждането на цялата база за поддръжка и ремонт на самолети ще се отворят много работни места.

В административно отношение също са извършени необходимите стъпки. Документацията за летището е предадена към Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, за да се извърши пререгистрацията му. Очаква се това да отнеме до 3 седмици.

„В ежедневна връзка сме с екипа и ръководителите на проекта. Работи се активно. Това, което държахме от самото начало – сградата и всички движими вещи да бъдат съхранени, е спазено. Дейностите се движат в добри темпове, самолетите са тук и има още много работа“, отбеляза кметът.

Предстои довършване на оградата, подмяна на водопровода, както и изграждането на осветление, за да се реализират нощни полети.

Управителят на дружеството Георги Налбантов уточни, че на този етап от пистата излитат 6-местните самолети Beechcraft C90 с два двигателя от по 420 конски сили. Те са специално оборудвани със система за борба с градушките и предизвикване на валежи, каквато е основната дейност на фирмата на Крушарски „Стройпроект“ ЕООД. През  миналата година тя е била наета от румънската държава, където изпълнява дейности в четири района. Съгласно договор с Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ тази година тя ще третира и 33 млн. дка в Северна България. Идеята е със средствата от тази дейност да се финансират и следващите подобрения по летището.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук