ОИЦ в Русе ще предлага експертни съвети на малките семейни фирми

0

Областният информационен център в Русе ще предлага експертни съвети на малките семейни фирми.

Това ще е само част от формите на подкрепа, които Община Русе ще осигурява на гражданите, за да превърне града в предпочитана и разпознаваема дестинация. Те са предизвикани от идеята за междупоколенчески семейни бизнеси, представена от доц. д-р Даниел Павлов.

Предпоставки за възникването на такава теория са новите социални процеси, които постепенно се превръщат от местен в глобален проблем пред обществата. Сред тях са тенденциите за намаляване на населението в следствие на автоматизацията на производството, отслабването на нуждата от човешкия фактор в индустрията и заместването на хората с машини, както и поставянето на кариерата пред семейството.

Доц. Павлов разказа за т.нар. детройтски синдром, който е довел до почти тройно намаляване на населението на град Детройт спрямо средата на миналия век. Подобна тенденция се наблюдава и в много градове в страната, включително Русе.

В основата на решението на този проблем според доц. Павлов е развитието и интегрирането на малки бизнеси между отделните поколения в едно семейство.

Идеята срещна подкрепа и от кмета на Русе Пенчо Милков, който също прояви интерес към тази не толкова популярна форма. Той бе категоричен, че Община Русе и общността като цяло трябва да търсят начини русенци да намерят мястото си в един екологичен и зелен, но и същевременно социално развит град.

Община Русе и ОИЦ ще подпомагат насърчаването на малките семейни като ще съдействат за организирането на срещи между тях. Така те не само ще могат да обменят идеи, примери и добри практики, но и ще виждат, че не са сами, а са част от важна и активна общност, каза градоначалникът.