„ОК“ вече не е „ОК“

0
„ОК“ вече не е „ОК“

Знакът с ръка, който означава “ОК” вече е официално добавен в списъка с расистки символи на “Американска лига против клеветата”.

Оказва се, че жестът с палец и показалец се използва все по-често от крайно-десни и расистки организации. Те често употребяват вече съществуващи символи, като им придават ново значение, за да не будят съмнение сред обществото.

Въпреки това от американската лига подчертават, че масовото му използване все още означава одобрение и “не трябва да се правят прибързани заключения, когато се използва”.

“Американската лига против клеветата” започна този списък с визуални символи през 2000 г. Оттогава има над 200 символа, които са обявени за расистки или обидни, сред които нацистката свастика (която оригинално е будистки символ и означава късмет и просперитет), горящият кръст на Ку Клукс клан и много други.

Според експерти символът “ОК” се използва най-вече от висши членове на екстремистки групировки и означава, че са наясно с действията на организацията. Например, стрелецът от Крайстчърч в Нова Зеландия показа именно този знак по време на съдебно заседание. Той пледира, че е невинен за убийството на 51 души в джамия в града.