Окончателно: Машинистите, карали влака при трагедията край Хитрино, влизат в затвора

0
Печка на твърдо гориво

Върховният касационен съд е потвърдил присъдите на машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков за влаковата катастрофа на 10 декември 2016 г. в с. Хитрино, при която загинаха седем души, съобщи БТВ.

Русенците Димитър Михнев и Радослав Петков са признати за виновни за това, че на 10 декември 2016 г. при управление на товарния влак са нарушили правилата за движение – навлезли в гарата със 78 км/ч, като не изпълнили указанията на предупредителния светофор, който указвал готовност за намаляване на скоростта до 40 км/ч.

Не се подчинили и на сигнала на входния семафор, който разрешавал влизане с 40 км/ч, с готовност за спиране. В резултат последвало дерайлиране, повреждане на вагон-цистерни, изтичане на газ пропилен и взрив.

Така по непредпазливост са причинили смъртта на седем души, тежки телесни повреди на четирима и средни телесни повреди на 10 души. Деянието е квалифицирано като особено тежък случай.

Влакът, съставен от два локомотива и 26 вагон-цистерни, превозващи 700 тона пропилен и 130 тона пропан-бутан, пътувал по направление Бургас – Русе. Заради ремонт на железопътната инфраструктура разписанието било променено и композицията трябвало да изчака на гара Хитрино преминаването на пътнически влак.

Двамата обаче не били уведомени за това и смятали, че се движат по обичайния график – без навлизане в отклонение и без престой в Хитрино. Димитър Михнев преминал през предупредителния светофор, като не изпълнил задължението си да намали преди достигане до входния светофор.

От своя страна помощникът му Радослав Петков не обявил ясно и високо сигнала така, че колегата му да възприеме съобщението. Едва след силно разклащане на влака Димитър задействал електрическата спирачка, без обаче да използва „екстрено спиране“. Намаляването на скоростта не било достатъчно за безопасното навлизане на композицията в отклонителния коловоз.

Един от изводите в техническите експертизи е, че железният път и съоръженията в гара Хитрино, макар и недобре поддържани, са били технически изправни. Магистратите счетоха и че пътят не е в пряка причинна връзка с настъпилия инцидент. Те са категорични, че причината за произшествието е високата скорост при навлизане и неспазването на светлинната сигнализация.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук