Окончателно: Парламентът закри спецсъдилищата

0
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на второ четене промените, с които се закриват специализираните съд и прокуратура. Това бе един от приоритетите на управляващата коалиция.

Според приетите промени висящите дела ще бъдат довършени в Софийския градски съд. Тези, които още не са започнали, ще бъдат пратени в окръжните съдилища по места. Все още не е ясно в какъв срок ще се случи това. Според промените той е тримесечен, но съвпада със съдебната ваканция през лятото и вероятно няма да бъде спазен.

До последно ГЕРБ и ДПС браниха специализираното правосъдие. Тяхната позиция съвпада изцяло с тази на главния прокурор Иван Гешев.

Спецправосъдието заработи в началото на 2012 г. Негов идеолог бе тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов. Идеята бе тези институции да се борят с организираната престъпност. В годините обаче в спецсъда бяха концентрирани почти всички дела от висок обществен интерес, включително и корупционните. По линия на корупцията спецпрокуратурата не успя да постигне нито една окончателна осъдителна присъда.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили