Окончателно: Застраховател ще плати 40 000 лв. на пострадал при ПТП русенец

0

Застрахователно дружество ще плати на русенеца С. Ю. 40 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди в резултат на пътно-транспортно произшествие.

Решението на Окръжен съд – Русе, с което ЗК „Лев инс“ е осъдена да плати обезщетението на потърпевшия е потвърдено от по-горната инстанция и вече е в законна сила.

Инцидентът, при който пострадал С.Ю. станал на 31 август 2018 г. на пътя Русе-В. Търново. 40-годишният тогава мъж се возел в автомобил, управляван от негов приятел. При спускане по наклон автомобилът навлязъл в участък от платното за движение, покрит от кал, унесъл се и със скорост 125 км/ч се ударил с предна лява част в крайпътно дърво. В резултат на произшествието С. Ю. получил счупвания дясното рамо и лявото бедро, както и усложнения: хипостаза на бели дробове и увреждане на лъчев нерв на ръката. Бил приет в интензивно отделение в критично състояние. В продължение на шест месеца бил обездвижен, изцяло на грижите на близките си, а след това имал нужда от помощ.

Предявил претенция към ЗК „Лев инс“ АД, където била сключена застраховка „Гражданска отговорност“ за автомобила, но не успели да постигнат извънсъдебно споразумение. Тогава се обърнал към Окръжен съд – Русе, който му присъдил 50 000 лв. обезщетение, намалено с 20% съпричиняване, тъй като С. Ю. бил без поставен обезопасителен колан. Освен това, дружеството следвало да заплати и 8023,74 лв. за лечението на пострадалия, както и разноските по делото.

И двете страни в процеса обжалвали това решение в частта за размера на присъденото обезщетение за неимуществените вреди. Според второинстанционния съд Окръжен съд – Русе е постановил законосъобразно решение. Правилно е бил определен както процента на съпричиняване, така и размера на обезщетенията. Възраженията на застрахователното дружество са били отхвърлени и от Върховния касационен съд, който не е допуснал касационно обжалване на въззивното решение.

Съдебният акт на Окръжен съд – Русе вече е в законна сила.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук