Омбудсманът с препоръка към НАП за жилищата на „Захар Био“ 

0
776
Омбудсманът

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до Националната агенция за приходите, за да защити правата на бивши работници на дружеството „Захар Био“ АД, чиито ведомствени жилища са обявени за публична продан.

Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник. Омбудсманът апелира НАП за справедливо решение по случая, което да включва възможността най-напред работниците да могат да закупят посочените жилища на достъпни за тях цени.

Доц. Ковачева обръща внимание и препоръчва още да се приложи облекчената процедура при продажба от синдика на жилища с наематели работници и служители, предвидена в Търговския закон.

Като омбудсман, призван да защитава правата на гражданите смятам, че казусът може да бъде решен така, че засегнатите работници и техните семейства да не останат в несигурност и без жилища, особено в контекста на предстоящия зимен сезон, завършва препоръката си Ковачева.

Както ТВН вече съобщи, миналата седмица стана ясно, че над 280 души могат да останат без дом, ако кредиторите на фалиралата захарна фабрика продадат ведомствените жилища, в които живеят работниците. Обитателите на жилищата организираха и протест. Те поискаха омбудсманът да им съдейства пред държавата, за да могат да закупят жилищата, в които живеят под наем и които са ремонтирали и поддържали през годините.