Опашка за нови книги срещу стара хартия

0
Огромна опашка за нови книги

Стотици деца и техните родители с кашони, чували, торби, пълни със стара хартия, извиха огромна опашка на площада в Русе, за да се включат в кампанията „Стара хартия за нова книга“.

Всеки, който донесе поне 5 кг хартия за рециклиране, получи книжка по свой избор. Ентусиастите, които предадоха повече, бяха възнаградени с последното издание „Грийн тийн“, публикувано специално за благотворителната кауза.

От рано сутринта пред пункта на площад „Свобода” в Русе се изви дълга опашка. С огромни чанти, с чували и дори с колички децата и техните родители търпеливо чакаха да предадат старата хартия.

Новите книги са осигурени от 11 български издателства, а всичката събрана хартия ще бъде извозена за рециклиране.

Тази година организаторите отново бяха подготвили специална програма за малките екоактивисти. Всички участници в събитието се насладиха на спектакъла „Цирк“ от „Театъра на приказките – София“. За настроението на присъстващите се погрижиха детска вокална група „Слънце“ с ръководител Наталия Константинова, вокално студио „Слънчеви ноти“ с ръководител Наталия Константинова, фолклорна танцова формация „Здравец“ с главен художествен ръководител Димитър Донев, де ски юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“, формация за модерен балет „Мираж“ с художествен ръководител Наталия Томова и школа за народно пеене с диригент Светлана Недкова.  Викторина, вдъхновена от литературната тема на кампанията „Хрониките на Нарния“, и екоигра донесоха на всички малчугани допълнителни изненади.

За последните три години Русе е сред рекордьорите в кампанията. Общо 5650 деца са предали 32 тона стара хартия и така са спасили от изсичане 416 дървета. В замяна са получили 7500 нови книги.

Организатори на събитието са „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“. Традиционно инициативата се провежда с подкрепата на Община Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“.