Оправдаха съпругата на бивш депутат от ДПС за 70 т. отровена риба

1
1861
30 000 лв. обезщетение

Първата съдебна инстанция – Районен съд-Разград постанови условна присъда за Мелиха Осман – 3 години лишаване от свобода с изпитателен срок от 5 години и глоба от 4987 лв. Тричленен съдебен състав от Окръжен съд-Разград обаче отмени това решение и постанови оправдателна присъда.

Според обвинението между 2004 и 2008 г. мандрата, собственост на фирмата на Мелиха Осман „ИМДО”, е замърсявала намиращия се в близост язовир „Липник”. Повод за разследването на млекопреработвателното предприятие стана инцидент в края на периода, при който във водоема измря 70 т риба. Защитата на подсъдимата обясни замърсяването с факта, че водоемът не е бил предназначен за стопански риболов, а за отпадни води от голямо промишлено предприятие, намиращо се в района и не е трябвало да бъде променяно предназначението на язовира. Според адвокатите макар от години отпадни води да не са изпускани във водоема органичните утайки на дъното влошавали качество на водата при силен вятър и проливни дъждове.

И през двете фази на процеса депутатът от 40-тото Народно събрание Даут Осман подкрепяше съпругата си в съдебните зали. Двамата съобщиха, че отпадните води от мандрата в момента с цистерна се пренасят до Пречиствателна станция-Разград, винаги се били старали да поправят грешките си и изпълнявали указанията на екоинспекцията в Русе, чиито експерти за четирите години съставили 10 протокола за нарушения. След изтичане на концесията на язовира той вече не се използва, уточни Даут Осман.

1 коментар

  1. А да сте чували някой депутат или приближен на него да е осъден. Винаги се шуми, че ще бъде вкаран на топло а после се плащат морални щети 🙂