Оранжерия за марихуана и пособия за производство на наркотици разкрити при акции в Русе и Силистра

0
Снимки: ОД МВР-Русе

Оранжерия за отглеждане на марихуана, продукти и пособия за производство на наркотици, различни видове дрога, оръжия и боеприпаси разкри русенската полиция. при две акции по противодействие на наркопроизводството и разпространението.

Действията при едната са осъществени на територията на Русенско и Силистренско. Служители от ОДМВР-Русе извършили проверка на лек автомобил „Фиат“ в град Сливо поле, управляван от 49-годишен мъж от Силистренско, известен на правораздавателните органи. В колата мъжът превозвал близо 2 кг марихуана, която е била укрита в сак с дрехи. При последвалите незабавни действия, извършени под надзора на Окръжна прокуратура – Русе и със съдействие на колегите им от ОДМВР-Силистра, на територията на община Кайнарджа служителите на реда са установили къща, използвана от въпросния мъж като оранжерия за отглеждане на марихуана. В специално оборудвано помещение са открити насаждения марихуана, а също продукти и техника, използвани за култивиране на конопеното растение.

49-годишният мъж е задържан от русенските полицаи за срок до 24 часа по ЗМВР. По случая е започнато досъдебно производство и работата по документирането на престъпната дейност продължава под надзора на прокуратурата.

Другата акция е осъществена вчера в следобедните часове. Около 15:30 на главния път Русе – Бяла, в района на х. „Приста“, от полицията бил спрян и проверен  лек автомобил с марка „Ауди“, модел „А8“ с разградска регистрация, управляван от 31-годишен мъж от Русе, с когото пътувала 26-годишна русенка. При проверката водачът е отказал да бъде изпробван с техническо средство за употреба на наркотични вещества, а при последвалия личен обиск в него служителите на реда намерили четири зелени триъгълни хапчета, едно синьо правоъгълно хапче и  син прах, които при полеви неркотест са дали положителна реакция за „екстази“, открита е още опаковка с неправилна форма от алуминиево фолио, съдържаща около 0,5 грама кокаин и малък полиетиленов пакет, съдържащ около грам кристалообразно вещество – метамфетамин.

Предприети били по-нататъшни процесуално-следствени действия, в хода на които на адрес в Русе на бул. „Цар Освободител“ полицаите намерили и иззели около 140 грама метамфетамин, таблетки екстази, марихуана, около два грама кокаин, неистинска банкнота с номинал от 50 лв., както и над 40 броя различни боеприпаси за огнестрелно оръжие, няколко пистолета и части за оръжия, като затворни блокове, ръкохватки, пълнители и т.н.

31-годишният мъж е задържан от русенските полицаи за срок до 24 часа по ЗМВР. По случая е образувано досъдебно  производство и работата по разследването продължава под надзора на прокуратурата.