OrCam MyEye – иновативната технология за хора със зрителни увреждания

0
195
OrCam MyEye

Медицинското устройство OrCam MyEye (Моето око) беше представено във Враца. Модерното изобретение е дело на израелската иновативна компания „ORCAM“.

Изобретението тежи 22,5 грама и е колкото по-голяма флашка. Прикрепва се към рамките на очилата, не изисква интернет връзка и е лесно за използване.

Благодарение на модерната технология, в основата на която стои силата на изкуственото зрение, хората с различни зрителни увреждания, включително пълна слепота, могат да променят живота си. С „Моето око“ те са в състояние да четат, да разпознават лица, продукти, цветове. Устройството засича банкноти, светофари и имена на улици.

У нас то беше представено през есента на 2018-а от представители на „ORCAM“. Израелската фирма залага на иновациите и високите технологии. В нея освен специалисти от висока класа работи и специален екип, включващ хора с увредено и изцяло загубено зрение.

Във Враца OrCam MyEye беше представено от д-р Иван Янев, председател на федерацията „Спорт за хора със зрителни увреждания“ пред представители на различни институции и неправителствени организации. По време на срещата представител на израелската фирма съобщи, че вече са водени преговори с народни представители, които да внесат предложение в парламента. Идеята е купуването на устройството да бъде поето от държавата, което ще позволи на повече хора с проблеми да имат възможността да се социализират и променят живота си.

От своя страна кметът на Враца заяви, че ще внесе предложение в местния парламент за създаването на фонд. Калин Каменов каза, че чрез него ще бъдат отпускани средства на незрящите и обеща, че в скоро време ще изработят и критерии, по които ще се кандидатства за финансирането.

Преди две години в „Lancet Global Health“ публикуваха статия, в която се твърди, че през 2050 г. броят на слепите в света ще се утрои. Тази твърде драматична прогноза на учените, които пишат, че от 36 000 000 души незрящите ще станат 115 000 000, е свързана на първо място със застаряващото население.

У нас проблемите на незрящите продължават да бъдат изключително тежки. Една голяма част от тях живеят в мизерия и на ръба на оцеляването. Сериозен е и въпросът за тяхното приобщаване и социализиране и независимо от стъпките, предприети от страна на социалното министерство и множеството неправителствени организации, ситуацията продължава да бъде трудна.

Можете да прочетете още за добрите практики в социалната сфера в сайта на framar.bg

Платена публикация