Осъдиха УМБАЛ „Канев“ да плати 50 000 лв. обезщетение за излишна операция

0
1184

„УМБАЛ Канев“ АД да плати 50 000 лв.  на 29-годишната русенка М. А. Това постанови Окръжният съд в Русе. Сумата е обезщетение за допусната лекарска грешка, в резултат на която била ампутирана едната гърда на младата жена.

Освен това болницата ще трябва да заплати и 8644 лв. разноски по делото.

Случаят е от началото на 2018 г. След преглед при лекар от извънболничната помощ и въз основа на ехографско изследване М. А. постъпила на лечение в „УМБАЛ Канев“ АД-Русе. При постъпването й са били направени стандартни изследвания, след което е била отведена в операционна зала, където й е направена секторална резекция на дясна млечна жлеза с гефрир. Патоанатомът на база на гефрирното изследване поставил диагноза: инвазивен дуктален карцином на млечна жлеза. О бяснено й било, че има злокачествен тумор и че трябва да се премахне цялата гърда. Операцията била извършена още същия ден.

Според съда лекарите не са съобразили правилата за диагностика и лечение на онкоболен пациент.  Поради допуснатите от лекарите съществени пропуски, на ищцата не е изготвен най-добрия терапевтичен план. Липсата на такъв при неустановена с необходимите изследвания диагноза, са довели до прибързаното решение за отстраняване на млечната жлеза, без тази операция да е била спешна, наложителна, животоспасяваща.

Припряността в действията на лекарите са довели до невъзможността да се определи дали радикалната операция е била действително единствения възможен вариант за лечение. Според магистратите, в конкретния случай е допусната лекарска грешка, в резултат на което на В. А. е направена радикална операция, която е могла да се избегне и/или отложи във времето. Тези пропуски са лишили пациентката от възможност да получи качествена здравна помощ – да има пълна информация за здравословното си състояние, както и за възможните методи за лечение

Решението на Окръжен съд – Русе подлежи на обжалване в двуседмичен срок.